Ce este feng shui?

Feng Shui tradus inseamna ,,vant si apa’’, si reprezinta cunoasterea antica chinezeasca ce studiaza felul in care mediul afecteaza bunastarea umana din perspectica prosperitatii si a armoniei. 

Cunoasterea are o vechime de 6000 de ani si a inceput de la observarea oamenilor primitivi ce isi cautau  asezaminte potrivite pentru a se proteja de vremea severa, de animalele salbatice, dar si care cautau un acces mai bun la sursa de apa si hrana. Arheologii chinezi au descoperit in morminte simboluri ale dragonului verde si ale tigrului alb, ceea ce atesta practica feng shui inca de pe atunci. 

Acest fenomen s-a transformat intr-o configurare a peisajului, muntele si apa contribuind la o viata sigura si prospera. Mai tarziu, acesta s-a extins, incluzand cosmologia, influenta stelelor, directiile, perioadele, fortele naturale, toate avand o influenta puternica in bunastarea si prosperitatea omenirii. 

Kwok Po a scris o fraza importanta: ,, Energia dragonului va fi imprastiata de vant si se va opri la limita apei’’. Acesta  a descris in cartea sa un peisaj ideal pentru inmormantarea stramosilor, totul pentru a atinge prosperitatea pe termen lung a generatiilor viitoare. Din acel moment s-a vorbit despre vant si apa, iar zidul chinezesc este structura ce urmeaza linia dragonului si se opreste la apa. 

Asadar, ca prim pas, luam in considerare doua aspecte importante ale mediului: primul este ca locul sa fie bine adapostit de vantul puternic, pentru ca acesta va imprastia energia din acel loc. Al doilea aspect este ca locul sa aiba o apa in fata, pentru ca energia sa se opreasca in acel loc. Pentru ca un feng shui bun este precum un fotoliu, cu muntele in spate ce asigura protectie, cu muntii in stanga si in dreapta ce sunt precum garzile de corp ( bratul Dragonului si bratul Tigrului) si cu apa in fata, ceea ce asigura faptul ca energia dragonului s-a oprit si ramane in acel loc. Muntele poate fi reprezentat de catre un deal, o constructie usor mai inalta; iar apa poate fi reprezentata de catre o sosea, o apa. 

Cunoasterea a fost adoptata in China incepand de la imparati pana la oamenii de rand; de la constructia palatelor, a caselor, pana la alegerea locurilor potrivite pentru inmormantarea stramosilor. 

Cand vorbim despre istoria Feng Shui, totul incepe din anul 2700 I.Hr., odata cu inventia busolei magnetice facuta de catre Imparatul Galben, sub indrumarea Zeitei celui de-al Noualea Cer. 

Yin Feng Shui se aplica mormintelor,  pe cand Yang Feng Shui se aplica spatiilor in care locuiesc persoane.

Structurile locuibile ce se afla in preajma cimitirelor, spitalelor, chiar si a bisericilor, sau in camp liber, nu au un feng shui bun. O casa construita intre blocuri va fi, de asemenea, supusa unor energii slabe. 

Cele 5 Elemente feng shui

Cele 5 elemente cheie in functie de care se interpreteaza energiile oricarui spatiu sunt: focul, pamantul, metalul, apa si lemnul.

cele 5 elemente feng shui by Cristina

Reguli generale de care sa tii cont in Feng Shui

  1. Cu cat este mai deschis spatiul in care locuiesti, cu atat mai bine! Energiile se opresc atunci cand exista un zid, asa ca poti amplifica prosperitatea si armonia pastrand un spatiu cat mai aerisit. 
  2. Copacul ce sta in fata usii de la intrare in casa blocheaza energia, asadar ideal este sa il muti!
  3. Grinda din dormitor te poate afecta daca se afla deasupra patului tau! Poti transforma patul intr-un baldachin, astfel vei schimba feng shui-ul. 
  4. Plantele din casa nu trebuie sa fie ascutite, taioase, sa intepe. 
  5. Tablourile si decoratiunile trebuie sa aiba o tema relaxanta. Un tablou cu tsunami nu va face decat sa creeze agitatie membrilor familiei.
  6. Oglinda nu se accepta in dormitor. Daca totusi nu te poti lipsi de aceasta, singurul loc permis este in prelungirea tabliei patului, mai precis in spatele noptierelor, pentru a nu te putea vedea in aceasta stand in pat.
  7. Evita ca plantele cataratoare sa iti imbrace casa in exteriorul acesteia. 
  8. Nu decora intreaga casa intr-o singura culoare. Fiecarui element ii apartin cateva culori, nu este benefic ca intreaga casa sa fie reprezentata de catre un singur element. 
  9. Nicio casa nu va avea permanent energii bune sau permanent energii slabe. Acestea au ciclicitate, activandu-se si expirand din 20 in 20 de ani. 
  10.  Pastreaza curatenia in caminul tau pentru a lasa energiile sa circule!

Cum aplicam feng shui-ul in funcție de imobil?

Indiferent daca vorbim despre casa, apartament, birou, spatiu comercial sau oricare alt spatiu, calculul diagramei este individual si nu poate fi valabil pentru un alt spatiu similar.

Pentru a afla aceste energii, se fac trei pasi esentiali: se stabileste directia cu precizie de pana la un grad a fatadei casei cu ajutorul busolei Lo Pan, se afla anul darii in folosinta a acelei case pentru a stabili epoca nasterii acelui spatiu, pentru ca mai apoi sa se aplice energiile descoperite in urma calculelor exacte facute cu ajutorul diagramei. 

In imaginea alaturata gasiti energiile anului 2023 ce vin pe fiecare sector in parte. Insa, nu uitati ca energia anuala este a treia energie ce vine pe fiecare zona in parte. Primele doua, care sunt si cele importante, nu le puteti ghici, ci doar calcula! 

planul casei feng shui by cristina

Planul casei Feng Shui by Cristina

Ce culori folosim in feng shui?

Paleta de culori ce se aplica in decorarea unui spatiu este larga. Insa, atunci cand vorbim de feng shui, culorile folosite vor fi alese in functie de energiile existente pe fiecare sector in parte al casei. O zona cu energie de metal ce aduce probleme legale va trebui anihilata prin elementele apa si lemn. O zona cu energie de foc ce aduce prosperitate va fi sustinuta prin elemente de foc, lemn si apa si cu obiecte active pentru a activa si mai mult prosperitatea acelei zone. Asadar, culorile folosite sunt de fapt culorile elementelor necesare ce vin sa echilibreze energiile fiecarei zone in parte. 

Care este pretul pentru o consultanta feng shui?

Prețul pentru o analiza feng shui este de 8 euro/m2, indiferent ca este pentru locuinta ta (apartament, casa, vila) sau afacerea ta (birou, restaurant, hotel, magazin etc.).

Ma pot deplasa pentru analiza feng shui si echilibrarea energiilor atat in Romania cat si in Europa (Albania, Andorra, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Kazahstan, Kosovo, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Țările de Jos, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Ucraina, Regatul Unit, Vatican) pentru a evalua fluxul energiilor.

Feng Shui nu iti schimba viata, dar te ajuta sa o imbunatatesti cu siguranta!