Ah, dragii mei prieteni, ați auzit vorbindu-se despre Feng Shui și v-ați gândit vreodată cum acționează și ce principii misterioase îi ghidează căile? Aceste rânduri pe care le veți parcurge au fost create cu mare drag și grijă pentru a vă deschide poarta înțelegerii principiilor fundamentale ale Feng Shui. Împărtășesc cu voi această cunoaștere ca să puteți îmbrățișa aceste principii și să le țeseți în pânza fiecărei zile, observând cum se transformă, treptat, energia spațiilor în care trăiți și lucrați. Să pornim împreună pe acest drum al armoniei și echilibrului.
Ce este Feng Shui și de unde provine?
Feng Shui este o arta veche chineză care are scopul de a armoniza energia din mediul inconjurator si de a crea echilibru intre oameni si mediul lor.
Cuvântul “Feng Shui” se traduce ca “vânt și apă”, reprezentând două elemente esențiale ale vieții. Vantul (feng) reprezinta Armonia Umana, pe cand Apa (shui) reprezinta Prosperitatea.
Sanatatea, statutul, protectia, longevitatea sunt asigurate de catre vant prin elemente precum o pestera, o locuinta, un fotoliu, un munte.
Accesul la apa prin hidratare, comert, purificare aduce prosperitatea.
Ce rol are Feng Shui în viața modernă?
În era modernă, această disciplină poate fi utilizată pentru a concepe spații de lucru mai productive și plăcute, pentru a crea o atmosferă acasă care să sporească relaxarea și fericirea, și pentru a contribui la o atitudine generală de bine.
În același timp, Feng Shui traditional realizeaza un design durabil, conceput pentru a va sustine pe tot parcursul perioadei in care veti locui in spatiul respectiv. Energia pozitivă poate fi stimulată de utilizarea eficientă a materialelor, de selectarea culorilor si formelor in functie de cele cinci elemente.
În concluzie, chiar dacă Feng Shui provine dintr-o tradiție veche, are în continuare o relevanță și o utilitate remarcabilă în viața modernă.
Feng Shui vorbeste despre energia vitala “Chi” sau “Qi”, care strabate totul in univers si care trebuie sa curga liber si armonios pentru a sustine bunastarea si fericirea oamenilor.
Prin aplicarea principiilor Feng Shui, se urmareste optimizarea fluxului de ,,Chi,, intr-un spatiu, pentru a imbunatati armonia, sanatatea, relatiile si succesul.
Prima data a fost folosit pentru amplasarea mormintelor, deoarece era important ca mormintele stramosilor sa fie asezate in locuri bune, care sa nu fie afectate de inundatii si vant.
Yin și Yang
Insa si mai important, chinezii considera ca respectand stramosii, energia benefica si norocul se vor transmite descendentilor. Atunci cand vorbim despre feng shui-ul mormintelor, vorbim despre Yin Feng Shui.
Yang Feng Shui este cel ce se aplica locuintelor, spatiilor in care locuiesc persoane. Acest tip de feng shui a devenit extrem de popular si practic in lumea occidentala in ultimii zeci de ani.
Yin in feng shui traditional este asociat materiei, femininului, pasivului, negativului, noptii, lunii, a senzatiei de rece, intunericului.
Yang este asociat antimateriei, masculinului, pozitivului, activului, zilei, caldurii, soarelui, luminii.
Impreuna, yin si yang curg la nesfarsit unul in celalalt, iar atunci cand sunt echilibrate, aplicarea lor in diferite spatii aduc bunastarea si armonia umana.
Bagua
Armonizarea energiilor se poate face prin utilizarea busolei Luo Pan, care in interiorul acesteia contine un inel compus din opt trigrame, popular BaGua. Ba in traducere inseamna 8, pe cand Gua inseamna trigrama.
BaGua este formata din opt sectoare, fiecare avand cate o directie si o reprezentare specifica. Aceste sectoare sunt dispuse in jurul unui cerc sau octagon si sunt asociate cu diferite aspecte ale vietii, cum ar fi cariera, relatiile, sanatatea, familia, bogatia si succesul. Fiecare sector este reprezentat de o trigrama, care este un simbol format din trei linii continue sau intrerupte.
Iata sectoarele Ba Gua si a lor asocieri:
Feng Shui a devenit extrem de popular in Occident datorita BaGua. Aceasta a simplificat metoda feng shui-ului si l-a facut accesibil tuturor. Insa aceasta se concentreaza mai mult pe puterea intentiei decat pe formele traditionale de feng shui.
Marii maestri ignora aceasta abordare in mare parte, deoarece nu tine cont de formele peisajului, influenta temporala sau de ciclurile anuale.
O harta BaGua este un instrument folosit pentru a mapa o camera sau o locatie si pentru a vedea cum diferitele sectiuni corespund diferitelor aspecte din viata cuiva.
Lo Shu Square
Din perspectiva chinezilor, noi oamenii reprezentam conceptul dintre cer (tatal) si pamant (mama).
In diagrama Lo Shu, 5 se afla in centru, asadar fara directie cardinala. Din acest motiv, 5 nu are trigrama.
Diagrama Lo Shu prezentata mai jos, sau altfel denumita ,,Patratul Magic Lo Shu,,, ce este formata din noua celule, a fost descoperita pe spatele unei broaste testoase de rau de catre Imparatul Galben. Fiecare celula contine un numar intreg distinct intre 1 si 9.
Interesant este ca la aceasta diagrama Lo Shu, oricum ati aduna cele 3 energii aflate pe orizontala, verticala sau diagonala, rezultatul obtinut va fi mereu 15. Aceasta suma mai este denumita ,, suma magica,,. Punctele cardinale sunt asezate invers decat in mod normal, nu este o greseala ceea ce vedeti in imagine.
Proprietatile diagramelor au fascinat civilizatiile antice, inclusiv pe cea chineza. S-a crezut ca aceasta are puteri magice si ca aduce bunastare, noroc si protectie impotriva energiilor negative. De aceea este asociata cu practica feng shui si astrologia chineza. Este folosita, de asemenea, in matematica.
Mai jos regasiti formula magica Lo Shu:
Cele 5 elemente
Cele 5 elemente: lemnul, focul, pamantul si metalul si apa sunt identificate cu ajutorul diagramei in fiecare sector al casei.
Metoda aplicata in feng shui traditional ofera interpretarea exacta a energiilor fiecarui spatiu in parte!
Fiecare element corespunde uneia dintre cele noua energii si in functie de beneficitatea pe care o aduce in sectorul guvernat, va necesita sustinere sau anihilare.

Scrie-mi pe WhatsApp pentru a interpreta corect spațiul tău
Lemnul în designul de interior
Lemnul este reprezentat de energiile 3 si 4, mobilier din lemn natural, plante de interior și exterior, culori precum albastru, verde, mov, forme dreptunghiulare.
In feng shui traditional, acest element aduce cearta, pierderi financiare, lene, infidelitate si necesita anihilare. Echilibrarea energiilor, practic sustinerea sau anihilarea acestora in functie de beneficitatea fiecareia, se face prin alte elemente. In cazul energiilor de lemn 3 si 4, anihilarea se face prin elemente de foc si pamant.
Focul in designul de interior
Elementul foc este reprezentat de energia 9, de obiecte in culori vibrante precum rosu, violet, roz, fucsia, forme triunghiulare.
In feng shui traditional, acesta aduce atat prosperitate cat si armonie umana. In cazul energiei de foc 9, sustinerea se face prin elemente de foc, lemn si apa si prin plasarea a cat mai multe obiecte active precum TV, fantana arteziana, perpetuum mobile etc.
Pamantul in designul de interior
Elementul pamant este reprezentat de energiile 2, 5 si 8, de materiale precum lutul, pamantul, pietrele naturale, ceramica, portelanul, scoicile, de forme patrate si culorile galben, portocaliu, bej, maro. 2 si 5 aduc boala, oboseala cronica, ghinion, obstacole. Pana in februarie 2024, 8 se sustine cu pamant, foc si lemn, deoarece aduce prosperitate si armonie umana, pe cand 2 si 5 se anihileaza prin elemente de metal si apa. Din 2024, 5 si 8 se vor anihila, pentru ca 8 va expira ca si energie benefica. Insa 2 se va activa intr-o energie ce va aduce prosperitate si armonie umana pentru urmatorii 60 de ani, asadar va deveni o energie ce se va sustine prin elemente de pamant, foc si lemn.
Metalul in designul de interior
Elementul metal este reprezentat de obiecte metalice, de culorile alb, auriu, argintiu, gri deschis si de energiile 6 si 7. Pentru ca acestea aduc probleme legale, probleme cu picioarele, cu dantura, se vor anihila prin lemn si apa.
Apa in designul de interior
Elementul apa este reprezentat de energia 1, obiecte in forma rotunda in culorile gri inchis si negru, de apa in general.
Aceasta aduce prosperitate si armonie umana si se sustine prin elemente de apa, metal si pamant. In zonele cu 1 se pot amplasa multe obiecte active pentru a amplifica energia prosperitatii.
Concluzie
În concluzie, Feng Shui, în pofida originilor sale străvechi, rămâne un instrument puternic și relevant pentru modelarea și îmbunătățirea vieții noastre moderne.
Ne ajută să ne armonizăm spațiul personal și profesional, contribuind la îmbunătățirea sănătății, prosperității și relațiilor. Prin echilibrarea forțelor Yin și Yang și prin exploatarea energiilor pozitive ale celor cinci elemente, putem crea medii care să ne susțină în toate aspectele vieții.
Deși există tehnici pe care le putem aplica noi înșine, un consultant Feng Shui oferă o înțelegere profundă a principiilor complexe implicate și poate ghida implementarea corectă și eficientă a acestora.

Descoperă puterea Feng Shui prin consultanța personalizată
Permite-ți să trăiești într-un mediu care te susține, nu intr-unul care îți stă în cale.
Vreau planul meu Feng Shui personalizat