Runele: Ce sunt si cum le putem folosi pentru ghidare

Ţi-a plăcut articolul?
Arată articolul prietenilor tăi!
ce sunt runele

Descoperă misterul și magia din spatele runelor, simboluri străvechi sculptate pe piatră, metal sau lemn, create de vechile popoare germanice!
Aceste simboluri unice nu doar că înregistrează istoria și legile acestor culturi ancestrale, dar ascund și secretele lumii spirituale!

Încă din cele mai vechi timpuri, runele au fost considerate poarta către divinitate, dar și instrumente esențiale în comunicarea cu zeii, precum și în ghidarea deciziilor importante. Însă, mai mult decât simple simboluri, erau văzute ca purtătoare de puteri și energii înțelese doar de către cei inițiați.

Mergi direct la sectiune

Ce Sunt Runele?

Cuvântul “rună” sau “runa”, ce provine din limba goților antici, se traduce simplu prin ,,mister’’ sau ,,secret’’.

Fiecare simbol runic are o semnificație profundă și poate fi interpretat în diferite moduri, în funcție de context și de tradițiile culturale asociate. Simboluri antice gravate în piatră au fost identificate în Islanda, Germania, Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Rusia. Multe săbii și bijuterii ce se afla în diferite muzee ale lumii conțin aceste simboluri. Mesajul ce se transmitea astfel, era acela că obiectul în cauză era unul valoros, și ca era protejat printr-o aura magică!

Chiar și în lumea modernă, interesul pentru rune continuă să crească, atrăgând atât pasionații de istorie, cât și pe cei fascinați de mister în general. Acestea nu sunt simple simboluri, ci poartă amintirea și înțelepciunea strămoșilor noștri, deschizând uși către înțelegerea unei lumi magice!

Crearea și Evoluția Alfabetului Runelor

Elder Futhark, cel mai vechi alfabet runic, compus din 24 de simboluri, a marcat începuturile acestui sistem, extins și adaptat ulterior, reflectând evoluțiile lingvistice și culturale. În vremurile moderne, o nouă rună a fost introdusă, ajungandu-se astfel la un număr total de 25. Aceasta din urma este reprezentată de o runa ,,goala’’, fara inscriptie. I s-a dat numele Wyrd, în traducere reprezentand ,,soarta’’. 

Similar cu modul în care alfabetul derivă de la primele două litere grecesti, alfa și beta, Futhark se bazează pe inițialele primelor șase simboluri din secvența runică: Fehu, Uruz, Thurisaz, Ansuz, Raido și Kaunaz: F, U, TH, A, R, K.

În lumea nordică, fiecare simbol al runei era asociat cu o putere și o semnificație distincte, fiind adesea folosit în divinație și magie. Spre exemplu, Thurisaz, simbolizând pericolul și forța, poate fi raportat la luptele și obstacolele pe care le întâlnim în viață.

Importanța lui Elder Futhark constă în faptul că reprezintă cel mai extins sistem runic folosit pentru inscripții, cu peste 400 de artefacte descoperite în întreaga Europă, din Scandinavia până la Marea Neagră, fiecare purtând mărturie a vastității și puternicelor conexiuni culturale ale popoarelor germanice.

Odată cu trecerea timpului, Younger Futhark a luat locul Elder Futhark, devenind dominant în Scandinavia din secolul al VIII-lea. Acest alfabet redus, cu doar 16 rune, corespundea schimbărilor lingvistice din nordul Europei. 

Deși mai simplu, Younger Futhark a păstrat profunzimea simbolică și spirituală a runelor, adaptându-se nevoilor evolutive ale societăților nordice. Un exemplu notabil este Piatra de la Rök din Suedia, ce a fost ridicată în secolul al IX-lea, cu o vechime din secolul al VI-lea, care conține una dintre cele mai lungi inscripții runice cunoscute, oferindu-ne o perspectivă asupra istoriei, mitologiei și chiar a sistemului de credințe al vremii.

Importanța Alfabetului Runic în Înregistrarea Istoriei și Culturii Nordice

Alfabetele runice au jucat un rol crucial în conservarea istoriei, mitologiei și poeziei nordice și germanice. Aceste inscripții runice reprezinta poeme, epitafuri, declarații de dragoste sau de victorie, ce oferă o perspectivă directă asupra valorilor, credințelor și vieții cotidiene ale acestor popoare.

Pietrele de la Jelling din Danemarca sunt un exemplu emblematic, considerate “certificatul de naștere” al Danemarcei, care marchează tranziția Danemarcei de la păgânism la creștinism în secolul al X-lea.

Cele 25 de Simboluri ale Runelor și Semnificația Lor

 Fiecare runa este însoțită de numele său, variantele sale, corespondența cu litera din alfabet, semnificația sa simbolică în divinație și asocierea sa cu calendarul antic nordic.

 Interesant este faptul că, în aceste diagrame, găsim și asocieri cu lunile nordice din vechiul calendar, oferindu-ne astfel posibilitatea de a cronometra evenimentele. Cele douăsprezece rune care se referă la lunile nordice pot servi drept ghid pentru a înțelege momentul potrivit pentru diverse evenimente, atât în trecut, cât și în viitor.

 Chiar și în era modernă, aceste simboluri încă poartă o înțelepciune atemporală. Corect interpretate și folosite cu respect, runele sunt cheia pentru a dezvălui secretele și a înțelege ceea ce este ascuns în trecut și în prezent. Ele ne pot oferi chiar și o perspectivă asupra a ceea ce urmează să vină! 

 Asadar, hai sa cunoastem cele 25 de rune:

1. ᚠ Fehu (Feoh, Fe) - Abundența, Inceputul și Prosperitatea - luna Septembrie

runa fehu

Fehu, prima rună din alfabetul runic, este un simbol al prosperității și începuturilor. Reprezintă promisiunile unei noi călătorii, aducând beneficii atât materiale, cât și emoționale.

Cand se înfățișează drept, Fehu indică un moment favorabil în care banii și resursele sunt ușor de găsit.

 Dacă apare în joc pentru viitor, anunță o perioadă norocoasă de confort material și subliniază importanța gestionării raționale a resurselor. Este un semn al creșterii rapide a averii și al securității financiare în viitorul apropiat.

 În schimb, rasturnata, Fehu avertizează că ceva valoros este în pericol de a se pierde. Poate indica o scădere temporară a resurselor materiale sau pierderea unei relații importante. De asemenea, poate semnala probleme legate de fertilitate sau concepție. 

 Într-un context spiritual, Fehu ne reamintește să apreciem darurile pământului și să distribuim generos ceea ce primim.

2. ᚢ Uruz (Ur) - Forța și Rezistența - luna Februarie

2 runa uruz

Uruz, sau Ur, este a doua rună din alfabetul runic, simbolizând forța irezistibilă și vindecarea. Legată de taurii sălbatici si de puterea acestora, Uruz este emblematică pentru curaj și voință de fier.

Cand simbolul se arată într-o poziție dreapta, Uruz aduce vestea unei vindecări și creșterea puterii fizice. Această rună promite sănătate și vitalitate, încurajându-te să te ridici peste orice obstacol!

În schimb, rasturnata, Uruz avertizează asupra unor vremuri grele și a unor provocări neașteptate. Taurul puternic poate simboliza o forță care scapă de sub control sau dificultăți legate de autoafirmare și sănătate.

Această rună ne încurajează să ne confruntăm cu provocările direct și să ne folosim forța interioară pentru a depăși obstacolele!

Fii pregătit(ă) pentru schimbări și obstacole, dar amintește-ți că, cu determinare și perseverență, poți depăși orice provocare!

3. ᚦ Thurisaz (Thorn, Thurs) - Limitele, Limitarile,Protecția și Provocările

3 runa thurisaz

 Thurisaz, sau Thorn, este a treia rună din alfabetul runic, reprezentând granițele și limitele. Simbolizând un spin sau un colț ascuțit, Thurisaz sugerează pericolele și avertismentele pe care le întâmpinăm atunci când trecem peste limitele personale.

Cand simbolul se arată într-o poziție dreapta, Thurisaz ne amintește de natura spinoasă a limitelor personale și a pericolelor care pot apărea atunci când trecem peste ele. Este un avertisment oportun, sugerând vigilentă și precauție în fața potențialelor pericole sau persoane necinstite.

În schimb, resturnata, Thurisaz subliniază că pericolul este mai presant și mai evident, iar riscul de pierdere este mai mare. Propriile noastre acțiuni ar putea contribui la această situație, iar deciziile pripite pot aduce pericolul mai aproape. Este un apel la prudență și la evaluarea atentă a situației înainte de a acționa.

Indiferent daca runa se prezinta in pozitie dreapta sau rasturnata, Thurisaz ne îndeamnă să cunoaștem și să respectăm limitele noastre personale și să fim vigilenți în fața pericolelor din jurul nostru. Este un simbol al autoapărării și al înțelegerii că uneori este mai bine să ne oprim și să evaluăm situația înainte de a merge mai departe.

Reprezintă, de asemenea, conflictele interioare pe care trebuie să le înfruntăm. Este o rună a transformării, sugerând că prin confruntarea cu propriile provocări, putem crește și evolua.

4. ᚨ Ansuz (Oss, Os) - Inspiratia Divina, Comunicarea și Înțelepciunea

4 runa ansuz

 Ansuz, sau Os, este a patra rună din alfabetul runic, simbolizând exprimarea prin gândire și vorbire. Este asociată cu puterea vorbirii și cu capacitatea de a exprima în cuvinte gândurile și nevoile noastre.

 Cand simbolul se arată într-o poziție dreapta, Ansuz aduce un mesaj de inspirație divină și comunicare profundă. Apariția sa într-o citire poate indica creșterea subită a unor noi circumstanțe, sfaturi valoroase primite de la persoane înțelepte sau inspirație proprie.

 În schimb, rasturnata, Ansuz indică pierderea capacității de comunicare. Poate semnala dificultăți în a ne face auziti sau în a fi înțeleși, precum și probleme de sanatate legate de zona gatului. Atentioneaza, de asemenea, sa nu devenim indiscreti! Documentele trebuie păstrate cu grijă! Probleme legate de persoane în varsta pot apărea, precum și intarzieri atunci cand calatorim.

 Indiferent de interpretare, Ansuz ne amintește să fim atenți la puterea cuvintelor noastre și să avem grijă să comunicăm în mod conștient și respectuos. Este un simbol al inspirației divine și al înțelegerii profunde, ce ne îndeamnă să acordăm atenție semnalelor pe care le primim din jurul nostru.

5. ᚱ Raido (Raid, Reid, Rad) - Timpul, Călătoria, Onoarea și Progresul- luna Aprilie

5 runa raido

Raido, sau Raid, este a cincea rună din alfabetul runic, reprezentând călătoria și timpul. Asociată cu roata de la căruță și cu vehiculele de transport, Raido sugerează că viața se desfășoară într-un ritm rapid și călătoriile de tot felul sunt evidențiate.

Cand simbolul se arată într-o poziție dreapta, Raido ne amintește că, deși călătoria poate fi uneori dificilă, efortul merită pe deplin! Respectul și admirația pe care le câștigăm prin comportamentul onorabil pot aduce beneficii tangibile și intangibile în călătoria noastra.

În schimb, rasturnata, Raido indică posibile probleme cu mașina sau cu călătoriile în general. Cu toate acestea, această rună subliniază necesitatea de a rămâne concentrati asupra obiectivelor pe termen lung și de a nu renunța în fața obstacolelor pe termen scurt!

Este un simbol al perseverenței și al încrederii în propriul drum, indiferent cât de accidentat ar putea fi.

Raido reprezintă călătoria, fie ea fizică sau spirituală. Este despre mișcare, progres și alinierea la legile universului. Această rună ne încurajează să rămânem deschiși la schimbare și să urmărim calea noastră cu scop și direcție.

6. ᚲ Kennaz (Kaunaz, Cen, Ken, Kaun)- Revelația, Claritatea, Iluminarea, Pasiunea si Inspiratia

6 runa kennaz

 Kennaz, cunoscută și sub numele de Cen sau Ken, este a șasea rună din alfabetul runic și este asociată cu pasiunea și iluminarea. Simbolizând o flacără strălucitoare, constantă, este considerată runa iluminării și a înțelegerii profunde.

Cand simbolul se arată într-o poziție dreapta, Kaunaz sugerează că vom experimenta o claritate în gândire și o înțelegere profundă a vieții sau a situației în care ne aflăm. Această iluminare poate apărea sub forma unei realizări bruște sau a unei perspective noi care schimbă complet modul de a vedea lucrurile. De asemenea, Kaunaz poate indica aprinderea pasiunii, fie pentru o persoană, fie pentru cunoaștere și învățare.

În schimb, rasturnata, Kaunaz indică o estompare a luminii și a pasiunii. Această poziție poate sugera că ne aflăm într-o perioadă în care nu mai simțim aceeași pasiune sau că nu mai avem aceeași claritate in gândire. Este posibil să fie necesar să reevaluam direcția în care mergem și să ne pregătim să mergem mai departe, renunțând la trecut și la obstacolele care ne blochează calea.

Indiferent de interpretare, Kaunaz ne îndeamnă să fim deschiși la învățare și să ne urmăm pasiunea. Este un simbol al căutării interioare și al călătoriei spirituale către iluminare și creștere.

7. ᚷ Gebo (Gyfu, Ge) - Darul și Generozitatea

7 runa gebo

Gebo, cunoscută și sub numele de Gyfu sau Ge, este a șaptea rună din alfabetul runic și este asociată cu generozitatea, darurile și reciprocitatea. Simbolizează afecțiunea și prietenia, exprimând importanța relațiilor interumane și a dăruirii necondiționate.

 Pe vremuri, când majoritatea oamenilor nu știau să scrie sau să citească, Gebo era adesea folosită pentru a semna un contract sau pentru a reprezenta angajamentul și credința prin acest ,,X’’.

 Când Gebo apare într-o citire, aduce adesea un sentiment de noroc și binecuvântare ca urmare a generozității. Poate fi interpretată ca pe un dar divin, sau primit din partea cuiva special. Vorbește mai mult despre latura umanitara și actele caritabile, decât despre o iubire in cuplu.  

 Nu exista varianta răsturnată a acestei rune, așadar indiferent cum se înfățișează, interpretarea se face doar dintr-o perspectiva pozitiva.

 Interpretarea sugerează că există posibilitatea să primim un dar prețios de la cineva drag sau chiar un dar divin, sub forma unui talent sau a unei abilități înnăscute. Acest dar poate veni din partea sufletului pereche, a unui membru al familiei sau al unui prieten apropiat. Este posibil să te simțim norocoși și binecuvântați de această generozitate.

 În același timp, aceasta runa ar putea semnifica și responsabilitatea de a oferi ajutor sau sprijin celor din jurul nostru sau sa contribuim pentru o cauză nobilă. Poate fi un apel de a ne simți recunoscători pentru darurile pe care le primim și să fim dispuși să oferim înapoi în comunitate.

 Cu toate acestea, runa poate fi și un avertisment că trebuie să fim atenți la propriile limite și să nu ne epuizam prea mult atunci când vine vorba de oferirea energiei și a resurselor. Este important să recunoaștem când ar trebui să ne oprim și să menținem echilibrul între a oferi și a primi.

 De asemenea, ar putea să sublinieze importanța echilibrului în ceea ce privește generozitatea și zgârcenia.

8. ᚹ Wunjo (Wynn) - Bucuria și Armonia, Finaluri Fericite

8 runa wunjo

 Runa Wunjo este asociată cu finalul fericit, prosperitatea, bucuria și relațiile plăcute. Poate prevesti o perioadă de noroc în care lucrurile se vor desfășura într-un mod pozitiv în viața noastra. Este adesea asociată cu romantismul și bucuria, sugerând că vom avea parte de satisfacții și împliniri în relațiile personale, dar și în alte aspecte ale vieții.

 Wunjo este asociată cu cifra 3, așa ca trebuie sa fim atenți la ceea ce aceasta ar putea transmite. Poate fi vorba despre un eveniment ce se poate intampla in 3 zile, 3 saptamani, 3 luni sau chiar 3 ani. 

Cand simbolul se arată într-o poziție dreapta, aduce o viziune pozitivă asupra situației. Aceasta indică noroc financiar, armonie in familie, siguranta, prieteni de încredere. În general, indică că totul va fi bine și că vom experimenta o perioadă de armonie și satisfacție. Poate indica, de asemenea, o prezicere a unei perioade noi în care ne putem indragosti iremediabil, sau ca putem cunoaște pe cineva cu trăsături fizice superbe, deoarece runa este asociată cu frumusețea fizică ieșită din comun. 

Atunci cand apare ca răspuns la o întrebare, putem fi siguri că relația va înflori, o idila se va naste, și o mare satisfacție va veni. 

Pe de altă parte, atunci când runa Wunjo este prezentată răsturnată sau inversată, poate semnala că idealizezi sau supraestimezi o persoană, și că realitatea poate să nu fie atât de pozitivă pe cât pare la prima vedere. Există posibilitatea ca afacerile sau relațiile să fie afectate de tranzacții subterane sau de înșelăciuni, iar relațiile sociale să fie tensionate sau neplăcute.

Atunci cand apare ca răspuns la o întrebare, tradiția spune ca trebuie sa asteptam 3 zile pana sa luăm o decizie sau sa trecem la acțiune.

9. ᚺ Hagalaz (Hagall, Haegl) - Perturbare, Grindina si Lapovita - Halloween, luna Noiembrie

9 runa hagalaz

Runa Hagalaz este asociată cu perturbările și necazurile și simbolizează vremea rea, grindina și viscolul. Este considerată o rună a disconfortului și anxietății, evocând sentimentul de neliniște și incertitudine.

Simbolic, Hagalaz poate indica întârzieri sau anulări ale planurilor din cauza condițiilor nefavorabile, cum ar fi vremea. Mesajul său subtil sugerează că ne aflam în fața unor vremuri dificile și că trebuie să ne pregătim pentru schimbări neprevăzute. Fiind a noua runa, poate da indicii și asupra timpului: 9 ore, 9 zile, 9 saptamani, 9 luni pana la eveniment, sau pur si simplu o data ce contine cifra 9. 

Alternativ, poate face referire la perioada Halloween-ului sau a lunii Noiembrie. 

Atunci cand runa apare în poziție dreapta, arată o amanare sau anulare a planurilor din cauza vremii nefavorabile. În mod subtil amintește de un ,,dus rece’’ pe care il vom primi, afland adevărul. Tot ce putem face este sa ne adapostim, sa incercam sa ne ,,incalzim’’ cumva. De asemenea, avertizează în privința pierderilor ce le putem suferi, dacă pariem la jocurile de noroc.

În poziția inversată sau răsturnată, Hagalaz avertizează împotriva riscului de a acționa impulsiv sau de a face planuri fără a face și calculele necesare. Poate indica, de asemenea, necesitatea de a fi atenți la riscurile asumate și de a evita să pariem pe șanse nerealiste. 

În ansamblu, Hagalaz este o rună care subliniază vulnerabilitatea și incertitudinea și îndeamnă la prudență, răbdare și adaptabilitate în fața schimbărilor și provocărilor neașteptate.

10. ᚾ Nauthiz (Nyd, Naudr, Naud)- Necesitatea și Rezistența

10 runa nauthiz

 Runa Nauthiz, cunoscută și sub numele de runa necesității, aduce un mesaj de avertizare și de realitate în viața ta. Este o runa care vorbește despre necesitate și despre acceptarea inevitabilului, a realității în care ne aflăm. Forma acesteia poate fi legată de obiceiul de a ne incrucisa degetele, sperand la ce e mai bun. 

Înțelesul vertical al runei Nauthiz indică necesitatea de a adopta o atitudine de acceptare, cum ceea ce trebuie să fie, va fi. Poate fi un moment dificil, în care se simte o lipsă de siguranță și încredere în sine în privința viitorului, și chiar acum avem nevoie de un șut pentru a merge înainte. Această perioadă poate fi interpretată ca o oportunitate de creștere și de formare a caracterului. Prin depasirea acestor provocări, vom descoperi forța interioară și vom câștiga încredere în propriile noastre capacități. La final, vom considera acest moment precum o schimbare a direcției, iar ajutorul persoanelor dragi nu va lipsi.

Înțelesul inversat al runei Nauthiz sugerează că viitorul este acoperit de un văl de incertitudine, iar noi ne simțim confuzi și nesiguri în privința direcției în care să mergem. În aceste momente, este important să fim precauți și vigilenți, să avem răbdare și să așteptam ca perioada de confuzie să treacă.

11. ᛁ Isa (Is, Iss)- Stagnarea, Pericolul, Gheata și Claritatea- luna Ianuarie

11 runa isa

Runa Isa, cunoscută și sub numele de runa pericolului, ne avertizează cu privire la pasul greșit și la posibilitatea de a suferi accidentări. Această rună este asociată cu gheața și frigul, amintindu-ne de natura neiertătoare și de pericolele ce se ascund sub suprafața liniștită.

Ca forma, runa Isa seamănă cu un țurțur, simbolizând frumusețea gheții, dar și răceala și rigiditatea acesteia. Este o runa care vorbește despre răbdare și acceptarea inevitabilului, sugerând că uneori este nevoie să trecem prin perioade de frig și încremenire pentru a ajunge la starea următoare de dezvoltare și învățare.

Când Isa apare într-o citire a runelor, este important să fim conștienți de importanța răbdării și de gestionarea emoțiilor. Este posibil să simțim o stagnare sau o încetinire a progresului, dar este esențial să acceptăm această perioadă ca pe o oportunitate de introspecție și de creștere interioară. Intr-o relatie, reprezinta o raceala intre parteneri, comunicare slaba. 

Chiar dacă evenimentele își vor urma cursul, este important să nu ne grăbim sau să ne pierdem răbdarea. Isa ne amintește că graba poate duce la mai multe probleme și că este esențial să călcăm cu grijă și siguranță pe terenul perfid al gheții. 

Prin prudentă și o abordare atentă, vom trece cu bine peste această perioadă dificilă și astfel să ne continuăm călătoria către evoluție și înțelepciune.

12. ᛃ Jera (Jer, Ar)- Ciclul, Sfarsitul si Inceputul, Sarbatorire și Recompensa- luna August si mijlocul iernii

12 runa jera

Runa Jera aduce vești de bucurie și împlinire. Este o rună a sărbătoririi, simbolizând momente de triumf și recoltă după perioade de muncă asiduă și provocări. În esență, Jera ne amintește că eforturile noastre vor fi răsplătite și că există mereu luminița de la capătul tunelului.

Această rună este asociată cu recolta, atât în sens fizic, cât și metaforic. Într-o citire a runelor, apariția lui Jera sugerează că ne aflăm într-un punct de cotitură major în viața, în care vom culege roadele muncii noastre și vom experimenta succesul și satisfacția care vin odată cu aceasta.

Jera aduce o veste bună, indicând finalizarea cu succes a unui proiect sau semnarea unui contract avantajos. Această rună poate, de asemenea, să indice începutul unei perioade de prosperitate și creștere personală, în care vom avea oportunitatea să ne bucurăm de recompensele muncii depuse.

Jera ne încurajează să ne deschidem inima și să primim cu brațele deschise binecuvântările și realizările care ne sunt oferite! Este un moment de bucurie și recunoștință, în care putem sărbători munca și dedicarea noastră.

 Este o rună a recunoașterii și a aprecierii, ce ne îndeamnă să ne împărtășim bucuria cu cei dragi.

 Nu exista aspect răsturnat sau inversat al acestei rune.

13. ᛇ Eihwaz (Eoh)- Progres, Adaptabilitate, Persistența și Tranziție

13 runa eihwaz

Eihwaz este o rună a curajului și a planificării, care ne îndeamnă să fim pregătiți să ne asumăm riscuri și să ne urmărim obiectivele cu hotărâre și determinare.

Simbolismul său ca arc și săgeată ne sugerează că trebuie să ne comportam precum un arcaș: calmi, concentrați și gata să acționăm atunci când momentul este potrivit. Este important să avem încredere în abilitățile noastre și să ne folosim intuiția pentru a lua decizii înțelepte și bine gândite.

Eihwaz indică faptul că suntem pe cale să intrăm într-o perioadă de schimbare și transformare, în care vom fi puși la încercare și ne vom confrunta cu noi provocări. Cu toate acestea, această rună ne asigură că avem resursele și abilitățile necesare pentru a depăși orice obstacol și pentru a atinge succesul.

 Eihwaz ne amintește că uneori este necesar să ne asumăm riscuri și să ieșim din zona noastră de confort pentru a ne atinge scopurile și aspirațiile.

In unele cazuri, poate reprezenta o persoana, o femeie hotarata, ce este capabilă sa ia singura decizii. Este sanatoasa si atletica, cu un interes pentru activitățile în aer liber sau sport. 

 Runa poate fi vazuta ca fiind optimista, neavand un aspect răsturnat sau inversat. 

 În caz ca simtim presiune pentru ceva ce poate urma in viata noastra, Eihwaz clarifica ca problemele nu vor aparea. 

 Această rună ne învață să privim dincolo de momentul prezent și să ne pregătim pentru viitor.

14. ᛈ Perthro (Pertho, Peoro, Pe) - Misterul, Șansa și Destinul- luna Mai

14 runa perthro

 Runa Perthro este asociată cu șansa și jocurile de noroc, simbolizând ideea că viața este un joc în care norocul joacă un rol important. Numele său înseamnă “pion” sau “piesă de joc” în norvegiană, iar semnificația sa se extinde dincolo de jocurile de noroc, având o relație specială cu victoriile și înfrângerile vieții.

Atunci când Pertho apare ca prima runa sau singură într-o citire, mesajul clar din partea universului este acela de a ne opri din citire imediat, pentru toata ziua! Mai exact, transmite mesajul ca nu suntem pregatiti sa cunoastem răspunsurile la întrebările pe care le avem in acest moment. 

 Atunci când apare de la mijloc spre finalul citirii, aceasta runa amintește de puterea sorții în ceea ce ne privește. 

 În poziție verticală, Pertho sugerează că ne putem asuma riscuri, deoarece suntem pe cale să câștigăm. Ne încurajează să jucăm bine cărțile pe care le avem și să fim discreți în acțiunile noastre, să nu ne expunem prea mult strategiile. In mod subtil, anunță că putem avea vise premonitorii. 

Pe de altă parte, atunci când Pertho apare inversat sau răsturnat, este un semn de avertisment că șansele sunt împotriva noastră și că este mai bine să evitam riscurile, să oprim citirea de astăzi. 

 Cand apare intr-o citire, nu este semn bun. Soarta poate crea neplăceri, pierderi pot surveni dacă riscuri sunt implicate. Fiind o runa a jocului de noroc, semnifica ca acum toate șansele se pot întoarce împotriva noastra, daca ne asumam riscuri! Este mai bine sa pierdem o oportunitate decat sa riscam sa pierdem tot! Orice dubii pe care le avem trebuie luate în serios!

Pertho ne amintește că viața este imprevizibilă și că trebuie să fim pregătiți să ne adaptăm la schimbare. Indiferent dacă suntem într-o perioadă de câștiguri sau de pierderi, trebuie să fim conștienți de propriile alegeri și să ne asumăm responsabilitatea pentru orice acțiune.

15. ᛉ Algiz (Eolh, Secg) - Vindecarea, Grija de Sine, Protecția și Instinctul

15 runa algiz

Runa Algiz este strâns legată de puterea magică și este adesea folosită ca talisman pentru vindecare și protecție. În mod tradițional, se credea că Algiz avea o putere atât de mare încât putea proteja nu doar pe cel care o deținea, ci și familia, prietenii și proprietatea sa.

De asemenea, arată importanța îngrijirii de sine, lasand la o parte problemele celorlalți. Oboseala si boala pot aparea atunci cand ne lăsăm deoparte pentru binele altora!

Atunci când apare într-o citire a runelor în poziție verticală, Algiz indică faptul că este timpul să ne dedicăm timpul urmăririi intereselor personale și să ne concentrăm asupra propriei bunăstări. Poate să ne îndemne să ne ocupăm de noi hobby-uri, să medităm sau să căutăm iluminare personală. De asemenea, poate să ne asigure că avem puterea de voință necesară pentru a depăși provocările și pentru a ne atinge obiectivele, fie că este vorba de renunțarea la un viciu sau de îndeplinirea unei sarcini dificile.

Atunci când Algiz apare în poziție răsturnată sau inversată, întărește mesajul de la prima poziție, mai exact ca acum este momentul sa ne ocupam de noi insine! Prietenii, rudele pot fi mai putin preocupate de bunastarea noastra in acest moment. 

Prezice că evenimentele s-ar putea precipita.

Runa indeamna catre retragere, și ne indeamna sa ne cautam spațiul personal pentru a ne putea recupera pe deplin!

16. ᛋ Sowilo (Sowelo, Sol, Sigil) - Energia, Soarele, Justitia Poetica, Succesul și Vitalitatea - luna Iunie

16 runa sowilo

 Runa Sowilo, reprezentând soarele, exprimă strălucirea, gloria și norocul. Forma runei seamănă cu un fulger, simbolizând iluminarea personală și succesul. Această rună este asociată cu luna iunie și este adesea interpretată ca o promisiune a victoriei și a prosperității în diverse aspecte ale vieții. Poate indica, de asemenea, că urmează sa calatorim în scurt timp. Pentru cei ce practica un sport de performanta, anunta castigarea unei competiții. 

Atunci când apare într-o citire, Sowelo aduce speranță și lumină în cele mai întunecate circumstanțe. Este o rună a speranței, care promite că vremurile dificile vor trece și că rezultatele pozitive sunt în drum. Schimba chiar și o citire în care au apărut anterior rune ce prevestesc evenimente nefavorabile. Sowelo aruncă o rază de lumină asupra situației, clarificând problemele și oferind o perspectivă optimistă. Vremurile grele nu țin o veșnicie! 

Runa este adesea asociată cu justiția și corectitudinea, sugerând că acțiunile corecte vor fi făcute și că judecata va fi echitabila. Aduce lumina asupra situației, inlaturand orice urma de confuzie. Daca ne aflam intr-un proces, se va solutiona in favoarea noastra.

În viața amoroasă înlătura răceala dintre parteneri, precum și situațiile tensionate. 

Prezice un parteneriat lung și fericit într-o relație, iar dacă acestei rune i se alatura Wunjo, o casatorie este extrem de probabila. 

Sowelo nu are un sens inversat, ceea ce înseamnă că mesajul său este clar și pozitiv. 

Reprezinta bucuria si armonia. Adevărata dragoste va înflori, dreptatea se va face. 

Înțelepciunea acesteia se găsește în fair play și parteneriatul benefic pentru ambele parti.

17. ᛏ Tiwaz (Teiwaz, Tyr, Tiw)- Acorduri Obligatorii, Onoarea, Angajamentul și Justiția

17 runa tiwaz

Runa Tiwaz, numită după zeul nordic al războiului și justiției, reprezintă angajamentele, promisiunile și jurămintele. Apariția acestei rune într-o citire sugerează un anumit tip de conflict, dar și o luptă care este considerată justă și necesară. Tiwaz este asociată și cu Steaua Polară, simbolizând călăuzirea și credința.

Este runa promisiunilor și jurămintelor. O promisiune odată făcută nu poate fi rupta fara consecinte serioase, spre exemplu, promisiunile de nunta. 

Într-o interpretare verticală, Tiwaz indică încheierea cu succes a litigiilor legale și favorizarea bărbaților în contracte și angajamente. Pentru femei, aceasta poate sugera o relație pasională cu un bărbat puternic, dar aduce și avertismente cu privire la pericolele geloziei și dominanței. Femeia risca sa sacrifice ceva valoros în viața sa pentru a ramane conectata cu acest barbat pasional.

 Pentru cei ce practica un sport, anunta un important loc pe podium. 

Mesajul acestei rune este acesta: ,, Atat timp cat crezi cu adevărat ca ceea ce faci este corect, vei avea puterea de a castiga’’.

Într-o interpretare inversată, Tiwaz poate indica acțiuni subtile, egoism, trădarea unui angajament, intoarcerea spatelui de la responsabilități. Pentru femei poate reprezenta trădarea din partea partenerului. Poate indica ca se afla intr-o relatie ce prezinta toate sansele sa fie una durabila, însă care în realitate este doar o scamatorie! Asadar, atentie!  Relațiile pot fi false.

18. ᛒ Berkano (Berkana, Beorc, Bjarkan) - Maternitatea, Nasterea, Renasterea și Începuturile Noi - luna Martie

18 runa berkana

Runa Berkana, numită și runa nașterii, are o natură feminină și se concentrează pe aspecte legate de fertilitate, vindecare, sentimente materne și începuturi noi. Această rună este asociată cu intuiția, emoțiile și arta vindecării prin plante medicinale, fiind legată de luna martie în mitologia nordică.

În interpretarea verticală, Berkana poate indica literalmente sosirea unui nou copil sau, într-un sens mai simbolic, semnifică începuturi noi, fertilitate și bucurie în familie. Această runa aduce vestea unui nou proiect care necesită îngrijire și atenție pentru a se dezvolta, asemenea unui copil care are nevoie de dragostea constantă a mamei sale.

 În privința sănătății, Berkana simbolizează regenerarea naturală și recuperarea fizică, restabilind încrederea în sine. Amintește de problemele de sanatate specifice femeilor, asociate cu aparatul reproducator. 

Aduce vești bune ca răspuns la o întrebare legată de fertilitate sau naștere.

 Aduce, de asemenea, mariaj si parteneriate favorabile. Cel mai probabil, femeia va oferi sprijin neconditionat si loialitate barbatului din viata sa.

Când este inversată, Berkana poate indica știri tulburătoare în familie sau chiar  probleme legate de sănătatea unei rude. De asemenea, poate semnala că un nou început poate fi fals și că nu va duce nicăieri. In acest caz, trebuie sa o luăm de la capăt. Pot apărea, de asemenea, probleme legate de concepție sau anulări ale unor evenimente planificate.

19. ᛖ Ehwaz (Eoh)- Idei, Aventura, Lumea Animalelor, Parteneriatul și Progresul - luna Octombrie

19 runa ehwaz

Runa Eoh, cunoscută și sub numele de runa ideilor, este asociată cu ideile mari, proiectele importante și aventurile captivante. Imaginea a doi cai care lucrează împreună, sugerează un parteneriat puternic. Forma M este data de imaginea acestora ce stau fata in fata. 

În interpretarea verticală, Eoh indică adesea călătorii către locuri noi și interesante, schimbări ale domiciliului sau mutarea într-un mediu mai plăcut. Această rună poate reprezenta, de asemenea, oportunități de creștere personală și profesională prin colaborarea cu un partener sau o echipă puternică. Respectul reciproc, dragostea și scopurile comune sunt esențiale pentru succesul acestui parteneriat.

Eoh are, de asemenea, o legătură cu învățământul superior și poate încuraja un efort mai mare în domenii precum cercetarea și științele. Când apare într-o lectură, Eoh sugerează că ritmul vieții se va accelera, iar circumstanțele se vor îmbunătăți considerabil, oferindu-vă tot sprijinul și sfaturile de care aveți nevoie.

În interpretarea inversată sau răsturnată, Eoh poate indica probleme în timpul călătoriilor sau cu mijloacele de transport, dificultăți în comunicarea și înțelegerea reciprocă cu partenerii sau colegii, sau chiar probleme de sănătate pentru animalele de companie. Poate însemna o desincronizare cu cei din jur.

20. ᛗ Mannaz (Mann,Madr) - Umanitatea, Judecata și Autoreflecția

20 runa mannaz

Runa Mannaz, cunoscută și sub numele de runa omenirii, este asociată cu introspecția și evaluarea personală. Această rună ne îndeamnă să examinăm cu atenție problemele și să îți analizezi motivele și scopurile înainte de a acționa.

În interpretarea dreaptă, Mannaz face apel la conștiința și cere sa ne amintim ca nu suntem nemuritori, că lucrurile nu pot fi perfecte, ca avem defecte, însă să nu lăsăm aceste aspecte să ne împiedice. Dacă suntem preocupați de poziția socială și de felul cum ne văd ceilalți, runa sugerează sa fim atenți la posibile deziluzii.

Este important să fim sceptici și să analizăm cu atenție problemele înainte de a lua decizii importante, runa indemnandu-ne la încetinirea ritmului, examinare atentă din toate unghiurile posibile, și abia apoi la  acțiune. 

În interpretarea inversată sau răsturnată, Mannaz oferă un avertisment că un inamic este aproape și ne sfătuiește să avem grijă de noi. Poate indica și lipsa de pregătire sau timiditatea în fața unei confruntări. În acest caz, este important să ne crestem încrederea și să ne pregătim pentru a ne confrunta cu adversarul atunci cand acesta face mișcarea. 

21. ᛚ Laguz ( Lagu, Logr)- Spiritualitatea, Refugiul, Apa și Intuiția

21 runa laguz

 Runa Laguz, asociată cu apa, simbolizează întinderea vastă a mării, a fiordurilor și a porturilor sigure. Această rună aduce un mesaj de reîntoarcere acasă, de sarbatorire, intalnire cu cei dragi, armonie, afecțiune și siguranță sub protectia celor iubiți.

Este cunoscută ca runa dragostei,iar apariția acesteia este un semn bun dacă vizează chestiuni romantice. Asigura ca viața amoroasă este acum în siguranta, după toate neplacerile, și ca ne găsim siguranța acum, în brațele persoanei iubite.

 În pozitie verticala, Laguz poate fi interpretată ca o promisiune de prosperitate și succes, însă ne avertizează să avem răbdare și să fim imperturbabili, așa cum marea experimentează fluxul și refluxul mareelor. Uneori poate simțim ca suntem intr-un gol, în timp ce toți ceilalți progresează. In acest caz, runa amintește de răbdare. Ne informeaza ca nu trebuie sa facem nimic, ca situatia se va schimba de la sine. Un vant favorabil va bate in curand si in directia noastra. 

Când Laguz apare inversată sau răsturnată, poate indica agitație și instabilitate emoțională. Poate fi un avertisment că ne putem simți  izolați sau lăsați pe margine, sau ca ne putem blestema soarta pentru ceea ce ni se intampla. Laguz inversată ne sfătuiește să fim mai raționali și să avem răbdare, să respirăm adânc și să așteptam cu calm schimbările care vor veni.

22. ᛝ Ingwaz (Inguz, Ing) - Sanatatea, Fertilitatea, Creativitatea, Potențialul și Transformarea Interioară

22 runa ingwaz

Runa Inguz aduce un mesaj de potențial și noi începuturi. Este asociată cu sănătatea, bunăstarea și fertilitatea, în special pentru bărbați.

Când Inguz apare într-o lectură, este un semn pozitiv pentru cei care caută noi oportunități în viață, cum ar fi un nou loc de muncă sau alte proiecte împlinitoare. Totuși, pentru a găsi aceste noi începuturi, trebuie să se finalizeze vechile afaceri. Această rună încurajează către luarea deciziilor îndrăznețe și a pașilor înainte, chiar dacă situația pare complicată în prezent.

Inguz sfătuiește să nu ne facem griji pentru trecut și să avem încredere în viitor.  Chiar și în fața anxietății și a incertitudinii, această rună promite că vor exista oportunități de a înlocui ceea ce a fost pierdut cu ceva mai bun.

În plus, Inguz indică rezolvarea problemelor și găsirea soluțiilor. Chiar dacă ne simțim copleșiți de o problemă dificilă, această rună sugerează că răspunsul există și este mai simplu decât credem. Este indicat sa ne luăm o pauză și să ne eliberam mintea pentru a vedea imaginea de ansamblu și pentru a găsi soluția.

Poate reprezenta, de asemenea, un sfat de a ne lua o vacanta, sau pur si simplu o zi sau doua libere de la munca pentru a recâștiga simțul perspectivei.

23. ᛟ Othala (Othila,Epel, Ethel) - Autoritate, Responsabilitate, Moștenire, Loialitate - luna Noiembrie

23 runa othala

 Runa Othila este asociată cu loialitatea, respectul și identitatea și reprezintă bazele familiei și ale neamului. Această rună simbolizează autoritatea, responsabilitatea și legăturile strânse dintre membrii unei familii sau ai unei comunități.

Othila subliniază importanța tradițiilor, obiceiurilor și valorilor familiale transmise de-a lungul generațiilor. Sugerează că aceste valori sunt fundamentale pentru identitatea și unitatea unei familii sau a unui neam și ar trebui să fie respectate și păstrate cu sfințenie.

Într-o interpretare în care runa se arată în poziție dreaptă, Othila aduce în prim-plan aspectele legate de tradiție și moștenirea familială. Indica o perioadă în care tradițiile devin mai valoroase și sfătuiește să ne întrebam ce ar face strămoșii într-o anumită situație. De asemenea, ne indeamna sa cerem sfatul unei persoane în varsta sau a unui profesionist.

În poziție inversată sau răsturnată, Othila adesea semnalează conflicte legate de bani sau statut și poate indica litigii privind moștenirea sau proprietățile familiei. Există, de asemenea, un avertisment împotriva neloialității și a încercărilor de a răsturna principiile stabilite. 

 În unele cazuri, poate sugera și o pierdere, posibil un furt sau chiar inselaciuni legale. Este indicat sa fim precauti pentru a evita accidentele sau riscurile inutile.

24. ᛞ Dagaz (Daeg)- Începuturile și Finalurile, Claritatea- luna Iulie

24 runa dagaz

Runa Dagaz este reprezentată de soarele la amiază și orele lungi cu soare puternic din mijlocul verii.

Dagaz simbolizează lumina și fericirea. Aduce cu sine o lumină puternică care dezvăluie secretele și misterele, conducând către iluminarea personală și către o perspectivă mai largă asupra vieții. Lumina strălucitoare ce sosește elimină întunericul și aduce claritate.

Este asociată lunii iulie și aduce vremuri de bucurie și distracție. Odată cu sosirea Dagaz într-o lectură, vom experimenta eliberarea de circumstanțele frustrante și astfel ne vom putea deschide sufletul către vremurile bune ce urmează. 

Poate reprezenta o reusita extraordinara intr-o anumita situatie, urmată de o mare ușurare. 

Runa este conectata, de asemenea, la ideea de joaca. Ni se vor ridica greutățile de pe umeri și astfel vom putea privi lumea ca prin ochii unui copil, cu mult haz și chef de distracție. 

Dagaz poate indica și călătorii viitoare, sugerând o vacanță caldă și memorabilă în viitorul apropiat.

Dacă așteptăm vești privind un copil, acestea vor fi imbucuratoare cu siguranță!

Această rună este întotdeauna considerată de bun augur, neavand un sens inversat sau rasturnat.   Totuși, dacă apare cu fața în jos într-o lectură, poate indica o amânare a vremurilor bune pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, este garantat că vremurile de bucurie și fericire vor veni în curând.

25. Wyrd - Runa fara simbol

25 runa wyrd

Runa Wyrd reprezintă destinul și este o adăugire modernă la secvența tradițională a Elder Futhark.
Numele său, Wyrd, provine de la rețeaua complicată a sorții țesute de misterioasele surori Norns din mitologia nordică. Aceste trei vrăjitoare personificau trecutul, prezentul și viitorul și modelau destinul oamenilor.

Atunci când apare într-o lectură, runa Wyrd dezvăluie calea destinului. Dacă este singura rună sau prima rună din citire, este indicat să ne oprim imediat din citire, deoarece nu suntem pregătiți să primim răspunsurile runelor în aceasta zi.

Dacă Wyrd apare în altă poziție într-o citire a runelor, înseamnă că ne apropiem de un punct al vieții care ne este complet predestinat. În această perioadă, influența liberului arbitru este redusă, iar evenimentele vor progresa conform planului divin.

Ca răspuns la o întrebare specifică, apariția runei Wyrd sugerează că nu este momentul potrivit pentru un anumit proiect sau relație și că este necesar să așteptam.

Runele în Practica Modernă

 În contextul modern, runele nu mai sunt doar relicve ale trecutului nordic și germanic, ci și-au găsit un loc valoros în practici spirituale, oferind ghidare personală și unelte pentru introspecție. Oamenii sunt atrași de simplitatea și profunzimea runelor, folosindu-le în diverse citiri pentru a descoperi adevăruri ascunse.

Ce trebuie sa faci inainte de a initia o citire a runelor

 Runele trebuie curățate prin punerea lor în sare sau în apa sarata peste noapte. Inainte de a incepe o citire, trebuie sa ne eliberam mintea de toate gandurile pe care le avem. Acest proces ne va ajuta sa primim mesaje clare. 

 Tinerea runelor se face într-un saculet mic, ce permite scuturarea ușoară, pentru ca runele sa se amestece. 

 Citirea in Interes Propriu

Atunci cand facem o citire in propriul interes, este mai dificil să preluăm mesajele înțelepte ale runelor imediat. O varianta utilă poate fi notarea acestor simboluri in carnetel, și citirea acestora din nou, mai tarziu, pentru ca mesajul sa fie interpretat corect.

Citirea pentru o alta Persoana

 După amestecarea runelor în saculet prin scuturarea acestuia, se preda saculetul persoanei căreia i se face citirea, ce va amesteca de asemenea saculetul. 

Dupa acest proces important, va adresa o întrebare clară. Este important sa nu se ia în râs acest aspect, deoarece runele nu isi vor arata înțelepciunea celor ce nu cred! 

Se începe prin a extrage o singura runa, cunoscută ca runa lui Odin, ce oferă răspuns la cea mai urgenta întrebare. Însă runa lui Odin poate fi folosită și ca horoscop zilnic, sau ca suport in meditatie. Aceasta runa dezvăluie întotdeauna o chestiune importantă ce îți afectează viața. 

După citirea răspunsului, runa lui Odin se va reintroduce în saculet. 

Runele sunt pregatite acum pentru a fi extrase una cate una și așezate în ordinea stabilita a jocului!

Cum Începi cu Runele?

Iată câteva sfaturi esențiale pentru începători, de la alegerea primului set de rune până la practica de citire și resurse pentru aprofundare.

Alegerea Primului Set de Rune

Runele pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, inclusiv lemn, piatră, cristale semipretioase sau chiar os. Alege un material cu care sa rezonezi, însă se crede ca lemnul și pietrele semipretioase păstrează o conexiune mai puternică cu energia pământului.

Există ceva foarte personal și puternic în a-ți crea propriul set de rune, fie prin sculptare, desenare sau gravare. Dacă nu ești pregătit pentru acest pas, alege sa-ti achizitionezi unul care îți place, fie ca este vorba de o forma specifica, culoare etc.

Indiferent de stilul sau materialul ales, asigură-te că simbolurile runice sunt clare și ușor de recunoscut. Aceasta va facilita învățarea și interpretarea lor.

Începe Practica de Citire

Curățare și Încărcare: Înainte de a folosi runele, este recomandat să le cureți, pentru ca apoi sa le incarci. Curatarea poate fi realizata prin fum de salvie, apă sărată, sau pur si simplu ingroparea acestora intr-un recipient cu sare de orice fel. 

Încărcarea cea mai puternica se face la lumina Lunii pline, însă runele pot fi lăsate și cateva ore afara în razele puternice ale Soarelui.

Învățarea Simbolurilor: Începe prin a te familiariza cu fiecare rună și semnificațiile sale. Petrece timp meditând asupra fiecărei rune, conectându-te cu energia și înțelesurile ei.

Tehnici de Divinație: Există multe modalități de a folosi runele pentru ghidare și divinație, de la tragerea unei rune unice ca ghidare zilnică, pana la jocurile complexe. Începe simplu și avansează pe măsură ce te simți mai confortabil.

Este adevărat că exagerarea cu prea multe variante de joc poate duce la pierderea mesajului și la diluarea experienței. Atunci când sunt prea multe opțiuni, te poți simți cufundat într-o mulțime de detalii fără sens.

Resurse și Instrumente Recomandate

Cărți: Există o multitudine de cărți dedicate runelor și practicilor runice, de la lucrări istorice la ghiduri moderne de divinație. Câteva recomandări includ “The Book of Runes” de Ralph H. Blum și “Taking Up The Runes” de Diana L. Paxson.

Jurnale și Note: Ține un jurnal al lecturilor tale runice, notând întrebările, runele trase și interpretările tale. Acesta poate deveni un instrument valoros de reflecție și dezvoltare personală.

De-a lungul veacurilor, runele au jucat un rol esențial în istoria și spiritualitatea nordică și germanică, reprezentând nu doar un sistem de scriere, ci și un instrument de profundă introspecție și magie. 

Fascinația pentru aceste simboluri ancestrale persistă și în zilele noastre, demonstrând o legătură neștirbită între trecut și prezent, între tradițional și modern. În epoca plină de schimbări rapide și adesea zgomotoasă în care trăim, redescoperirea și integrarea înțelepciunii runelor oferă un avantaj spiritual valoros, precum și o sursă de inspirație neîntreruptă. Aceste simboluri ne invită să explorăm necunoscutul și să descoperim răspunsurile la întrebările ce ne frământă sufletul.

 

Pentru aceia dintre voi care sunt gata să pornească pe acest drum fascinant al descoperirii și explorării runelor, va oferim o selecție minunată de seturi de rune, fiecare creat cu grijă și iubire. Acestea nu doar că vă vor ghida în călătoria spirituală, dar va vor servi și ca o punte pentru a deschide ușile potrivite. 

Vă încurajăm să explorați colecția noastră și să alegeți setul de rune care rezonează cel mai puternic cu spiritul vostru.

Îmbrățișați puterea mistică a runelor pentru a îmbogăți și ilumina calea propriei evoluții spirituale! 

Ţi-a plăcut articolul?
Arată articolul prietenilor tăi!